Na Menorce najdete dvě velká města. Ciutadellu a Mahon. Obě města mají krásné přístavy a obě jsou rozdílná – Ciutadella byla ve středověku spíše sídlem šlechty a církve, zatímco Mahon, dnes hlavní město Menorky, byl v roce 1708 po obsazení ostrova Brity opevněn a sloužil jako vojenská námořní základna. Tehdy byl zvolen jako guvernér Menorky Richard Kane, který nechal mimo jiné vystavět silnici propojující východ a západ ostrova. Proto ani dnes není cestování po ostrově nijak složité, protože zde najdete jednu hlavní silnici napříč ostrovem, ze které vedou přehledné odbočky k různým památkám a místům. Možná bude pro někoho přínosnou informací i to, že půjčení auta tu není zas tak drahé, jak jsme čekali. Na 10 dní jsme zaplatili v přepočtu 7 tisíc korun. Jako půjčovnu jsme zvolili Autos Valls, kteří mají pobočky snad v každém letovisku. A oproti původním obavám všechno proběhlo v pohodě a přátelském duchu. Ostatně po celém ostrově jsou lidé příjemní a přátelští a vždy se snaží turistům vyjít vstříc. Je ale fakt, že s angličtinou si nevystačíte všude, a tak to chce kreativitu😊
Brity počátkem 18. století okouzlil dobře chráněný přístav, který se v Mahonu nachází dodnes. V letech 1848 až 1852 ale už byla situace jiná a nadvlády nad ostrovem se opět zmocnili Španělé. A aby zabránili britským a francouzským obchodním lodím kotvit v mahonském přístavu a zásobovat se vodou a potravinami, postavili v letech 1848 -1852 na poloostrově La Mola monumentální pevnost, která nese název podle španělské královny Isabely II (Fortaleza De Isabel II). Pevnost byla budována téměř 25 let, ale technický pokrok šel přece jen trochu rychleji. A tak, než ji dostavěli, zastarala.
Na konci španělské občanské války (1936 -1939) zde bylo útočiště republikánů, kteří vzdorovali generálu Franciscu Francovi (premiér a později hlava státu). Tehdy pomohli paradoxně Britové a po diplomatickém urovnání konfliktu odvezli na lodi místní obyvatele, kteří se Francovi odmítli podrobit. Pro zbytek místního odboje se ale La Mola stala vězením. Pak pevnost sloužila španělské armádě až do roku 1990. Dnes si ji můžete prohlédnout za vstupné 8 EUR. Doporučujeme vyrazit časně, kdy zde ještě není tolik turistů a slunce moc nepálí. Prohlídka zabere přibližně 2-3 hodiny. Přímo uprostřed, v moři mezi pevností a protějším břehem, se rozkládá ohromující lazaret, který svého času sloužil pro nakažen cholerou a dnes je využíván jako rekreační zařízení. Od června do září sem jezdí lodě z Es Castell, takže i toto místo můžete navštívit. A pokud najdete ještě sílu😊 na protějším břehu stojí pevnost Malborough a zbytky pevnosti San Felipe, kde je dnes vojenské muzeum.
Kromě pevností jsou na březích ostrova patrné zbytky bunkrů a kruhových obranných věží. Ta na obrázku se tyčí nad městem Fornells, které nás okouzlilo nádherným přístavem a malebností. Těsně pod ní jsme našli svatyni Panny Marie, která byla označena jako místní Lurdy. Další zbytky opevnění zde pocházejí ze středověku a sloužily jako obrana proti pirátům.