Dolomity jsou nádherné místo s panenskou přírodou. Naše dobrodružství zde bylo krátké, ale intenzivní. Jako základnu jsme si vybrali vesnici Capovalle usazenou vysoko v horách, nad legendami opředeným jezerem Idro. Právě zde měl Herkules bojovat s příšerou připomínající draka, Hydrou. A nejen Herkules zde bojoval. Za 1. světové války se v této oblasti vedly velé boje. O tom svědčí řada pevností, bunkrů a muzeí. Tou největší a v Evropě unikátní je La Rocca di Anfo nedaleko města Anfo.

LA ROCCA D´ANFO

La Rocca d’Anfo je opevněný vojenský komplex postavený v 15. století Benátskou republikou v obci Anfo, u jezera Idro, ve Val Sabbia, provincie Brescia. Pevnost byla postavena na svahu hory Censo na 50 hektarech v místech, kde kdysi vedla silnice a hranice mezi Itálií a Rakouskem-Uherskem, jejichž obrana byla účelem pevnosti. Jde o jedinečný objekt složený z osmi malých navzájem propojených pevnůstek vyhloubených v různých úrovních a hloubce. O její jedinečnost se zasloužil hlavně Napoleon za francouzských revolučních válek během italského tažení, kdy si podmanil část Itálie a pevnost nechal přestavět do této podoby. Tato pevnost je v Evropě jedinečná a stojí za shlédnutí. Jen to nezkoušejte v parných dnech. Vystoupat si k ní totiž musíte sami, přímo od Laga di Idro. Vstupné je 10 eur.

Ubytování u jezera je možné ve třech střediscích a to: Ponte Caffaro na severu, Anfo, přímo u pevnosti a Idro na jihu. Kouzelné okolí, ve kterém je jezero s pevností zasazeno, nabízí mnoho výletů. Ale pozor, cesty jsou všechny tak klikaté, že 50 km jedete dvě hodiny. To proto, že italové jsou řidiči absolutně nerespektující jakékoliv předpisy. A potkat se za velké rychlosti v zatáčce, která je ostřejší než byste odhadovali, to už sranda moc není.

HRAD U IDRA – CASTELLO DI SAN GIOVANNI DO BONDONE jsme navštívit nestihli, tudíž nemáme fotky. Přesto jej zmiňujeme jako tip k výletu.

Hrad nad jezerem Idro sloužil jako strážní a patřil mocnému rodu Lodronů, kteří ovládali území od Trentina až po Bavorsko. Hrad vlastnili skutečně dlouho – od 13. do 20. století. Pak jej prodali městu Bondone, které se pokouší jej znovu zrestaurovat.

První zmínka je dokumentována z roku 1086, kdy je zmiňován hrad nad jezerem Idro postavený na skalnatém ostrohu. Lodronové byli vojáci, proto s příchodem renesance byl hrad přestavěn na vojenskou pevnost. Nebyli to žádní lidumilové, a proto jejich duše prý ani po smrti nedošly klidu. Za měsíčních nocí je prý možno spatřit světla pochodní míhající se mezi tmavými zdmi hradu a šedé stíny přízraků, které jsou zde uvězněny za to, že vedli nezřízený život plný krve a krutosti. Bezcílně se potulují hradem a převalují okolní kameny. Ve dne se pak mění na zmije, které čekají na nebohého návštěvníka, jehož se snaží uštknout a stáhnout k sobě, do říše stínů.

V Dolomitech jsme nocovali i po cestě zpět, kde jsme se náhodou nachomítli k volbě místní Miss:-) V krásném městečku Rovereto se zrovna ten večer volila pod čirým nebem plným hvězd:-) Byla to krásná tečka na závěr.