Když už se pálily ty čarodějnice, tak musíme i my přispět svou troškou do mlýna. Na jedné z nejkrásnějších hor Šumavy, Třístoličníku, totiž včera řádily. Každý rok se 30. dubna slétají ke zvláštním skalám všechny čarodějky z okolí i z daleka, aby zde oslavily sabat. Už od devatenáctého století se v šumavských vyprávěních objevuje i motiv krvelačných světýlek, bludiček chcete-li,které nemilosrdně roztrhají všechno živé. Spatřena byla právě na Třístoličníku. A to ještě není všechno. Má zde být ukryt poklad z třicetileté války, stejně jako cennosti z druhé světové války. Prý sem měl ještě před příchodem Američanů zamířit terénní vůz naložený cennostmi, které nacisté někde potřebovali ukrýt. Svědek, který vše vypověděl, ale záhadně zmizel v roce 1946.

Třístoličník bývá občas nazýván Třízubec, Na vrcholu jsou vytesaná tři kamenná sedátka, na kterých měli údajně sedávat tři vládci Čech, Bavorska a Rakouska. Všichni víme, že to bylo asi jinak, ale možná ta pověst nebude tak od věci. Vzpomínáte na Pohanské kameny? Žulové balvany jsou jim velice podobné, a stejně, jako v jiných oblastech, se i tady, 1302 m.n.m., tedy co nejblíže k bohům, mohli setkávat vládci prastarých kmenů k poradám a tajemným rituálům. Nakonec to by vysvětlovalo i ty pověsti o čarodějnicích.

Američany si dnes připomínali v Kašperských Horách, tak se nám to tématicky hodí, proto přikládáme obrázek. Na Třístoličník se dostanete buď z české, nebo z německé strany. Výlet můžete spojit s výstupem na Plechý, nebo vyrazit po nějaké z turistických tras. Na Třístoličníku je hospoda, údajně cenově vstřícná, ale dnes byla zavřena. Platit zde lze českými korunami i eurem.