Zřícenina strážního hrádku je nejvýše položenou zříceninou v Česku. Nachází se nad malebnou vesničkou Svatý Tomáš na Lipensku. Místo je to krásné, s překrásnými výhledy na lipenskou přehradu. Místy si zde člověk připadá jako v letovisku u moře. Prostě romantika. O dost méně jsou romantické pověsti, které se tady vyprávějí. Ve Svatém Tomášovi stojí kostel, ve kterém kdysi visel obraz stejnojmenného světce. Každý rok se zde scházeli mrtví Tomášové z okolí, aby uctili svého patrona. A jelikož lidé asi toto jméno měli v oblibě, armáda mrtvých se postupem času rozrůstala a možná rozrůstá ještě dodneška. Jaká náhoda, že se tak konalo o dni dříve zasvěcenému tomuto světci, tj. 21. prosince – o magickém zimním slunovratu. Je vidno, že ačkoliv tu už křesťanství fungovalo, pohanské zvyklosti v té době ještě nevymýtilo.

Stejně zajímavá je pověst o staré vědmě (druidce?), která žila stranou od lidí, ale zároveň kousek odsud, někde v okolních neprostupných a divokých lesích. Byla to ona, kdo předpověděl, že se zde zjeví mladý muž (z rodu Vítkovců), který zde vystaví hrad. A tak se skutečně stalo. První písemná zmínka o hradu pochází ze 14. století.
Nedopadlo to s ním moc dobře, protože součástí věštby byl i nejapný dovětek o tom, že jakmile rod dosáhne své největší slávy, vymře.

O temných ďábelských silách vypráví zase pověsti týkající se pokladu, který tu má být ukrytý. Nám přišla originální legenda o zlém sedlákovi, který si postavil stodolu poblíž veřejné cesty. A jelikož nechtěl, aby mu okolo lidé chodili, převlékal se po nocích za ženu zahalenou do dlouhé kápě, s dlouhým, červeným zobákem místo nosu. Není divu, že z toho pár lidí dostalo psotník, to by porazilo i nás, a to jsme silné nátury.-)